MyBreastpumpShop

MyBreastpumpShop

Share

Visits https://mybreastpumpshop.blogspot.my/ or http://www.mybreastpumpshop.com for more info ;)

MyBreastpumpShop, trusted since 2008
Registered (SA0173863-H)

Simply Call me 'Aja' ;D

Photos from MyBreastpumpShop's post 07/11/2023

Okay apa? Kanโ€ฆ

Setiap kali promote kesihatan, hantar utk org lain.

Nahhhโ€ฆpromote pada org paling dekat. Paling dear to my โค๏ธ.

Pastu, dah blast semua kat kakak-kakak, adik, ipar, kengkawan ๐Ÿ˜‚..bestfriend. Old friend, new friend.

Demi sihat ๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ™๐Ÿผ

Photos from MyBreastpumpShop's post 03/11/2023

PAYUDARA, BUKAN SEKADAR AKSESORI

๐“๐ก๐š๐ง๐ค๐ฌ ๐Ÿ๐จ๐ซ ๐ญ๐ก๐ข๐ฌ ๐’๐ก๐š๐ซ๐ข๐ง๐  ๐๐„๐ข๐š๐ง๐ฌ.

Semua ciptaan Allah ada manfaat, dan manfaat dari payudara adalah sangat besar.
Dari situlah bayi dapat nutrisi pertamanya, menjadi sumber sistem imunnya yang terkuat.

Sepanjang tempoh penyusuan, ibu mudah mendapat masalah di payudara. Antaranya
๐Ÿฅน bengkak susu,
๐Ÿฅน jangkitan,
๐Ÿฅน eczema,
๐Ÿฅน belum lagi sentuh bab supply susu yang naik turun.

Namun perlu difahami, payudara dan sistem penyusuan ini ada kondisi optimal yang perlu dijaga. Contohnya bakteria baik dalam saluran susu, otot yang bekerja dengan bagus dan pengaliran darah yang baik.

Selain itu, di bahagian payudara juga ada banyak saluran limfa, yang bertanggungjawab untuk
โค๏ธ membuang toksin,
โค๏ธ mengawalatur askar dalam badan untuk lawan jangkitan,
โค๏ธ mengawal pengaliran cairan dalam badan, dan
โค๏ธ mengasingkan sel yang tak normal (i.e pre-cancerous cells).

Pentingnya payudara, dada, dan kawasan sekitarnya yang kita selalu lupakan.

๐Ÿ˜ฃ Kita pakai baju dalam yang tidak menyokong, atau yang terlalu ketat.
๐Ÿ˜ฃ Kita pakai p**a deodorant yang banyak aluminium dan bahan kimia.
๐Ÿ˜ฃ Tidur tanpa postur yang bagus.
๐Ÿ˜ฃ Tidak lakukan senaman untuk buka saluran limfa.
๐Ÿ˜ฃ Makan makanan yang tinggi lemak dan transfat.

Semoga lepas ini kita lebih cakna dengan kesihatan payudara.

๐Ÿซถ Pakai pakaian dalam yang membantu kesihatan dan kelancaran darah serta saluran limfa (seperti AULORA BRA!! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜)
๐Ÿซถ Pilih deodorant tanpa aluminium dan bahan kimia merbahaya (saya pakai Deo Mg Elementz)
๐Ÿซถ Kerap lakukan senaman dan urutan untuk lancarkan saluran limfa pada area payudara
๐Ÿซถ Pastikan makan makanan sihat
๐Ÿซถ Kawal stress dengan baik
๐Ÿซถ Jaga postur sewaktu menyusu

๐—ฌ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—จ๐—Ÿ๐—ข๐—ฅ๐—” ๐—•๐—ฅ๐—”, ๐—•๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐˜๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—”๐—ท๐—ฎ ๐—ท๐˜‚๐—ด๐—ฎ ๐˜๐˜๐—ด ๐—”๐˜‚๐—น๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ป๐—ถ :

http://bit.ly/TentangFIR







Coming soon next week!
Jangan terlepas peluang ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Kredit post buat :

Dr Aimi Jaafar
Doktor Perubatan
Kaunselor Penyusuan
BE international Diamond Ambassador

Yang nak share, boleh copy paste tapi kredit kepada Dr Aimi ya ๐Ÿฅฐ

11/07/2023

Adalah sekali tu sebab lama tak update FB. FB ni tolong un-friend-kan kawan-kawan FB.

Pelik tetapi benar.

Bila dimaklumkan oleh bestfriend hakak. Hakak cam hmmm agak tak yakin, hakak pikir memang diorg unfriend sbb dah boring dgn i kot๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ. Hinggalah dapat request friend dari kenalan rapat.

โ€œKau dah kenapa FB?โ€ โ€”- gittew persoalannya.

So, kalau kita terโ€™unfriendโ€™, please know that is not me. I never do such things. Kalau korang nak unfriend hakak. Silakan (โ€ฆlari nangis tepi bucu katil โ€ฆ๐Ÿ˜‚)

Tapi, ketahui-lah hakak takkan unfriend korang โ€ฆAlangkan brg lusuh pon akak hoard, inikan p**a kawan-kawan fb yang awesome sekalian ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

09/08/2021

Panduan dan maklumat PHM utk ibu hamil

Setelah lebih setahun kita berada dalam tempoh pandemik, kini data penyelidikan semasa menunjukkan bahawa wanita hamil dengan C-19 mempunyai risiko lebih tinggi untuk dimasukkan ke hospital, mengalami komplikasi teruk dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi berbanding wanita yang tidak hamil.

Perkara ini bukan sesuatu yang mengejutkan kerana sebarang jangkitan pada wanita hamil biasanya akan memberi implikasi lebih buruk.

Semasa tempoh kehamilan, rahim yang semakin membesar akan menghimpit otot pernafasan diafragma, hal ini akan mengurangkan keupayaan paru paru. Paru paru juga perlu bekerja keras lebih dari biasa dengan bekalan oksigen yang perlu dibahagikan antara ibu dan janin.

Selain itu, tempoh kehamilan adalah fasa imuniti tubuh rendah. Perkara ini terjadi supaya tubuh membenarkan perkembangan janin dalam rahim.

Berita baiknya adalah bahawa bayi kebanyakannya terhindar dari jangkitan pernafasan yang teruk. Sampel dari plasenta, tali pusat dan darah dari ibu dan bayi menunjukkan bahawa virus jarang menyeberang dari ibu ke bayi.

Namun jangkitan pada ibu menyebabkan risiko kelahiran pra matang. Hal ini menyebabkan bayi mempunyai pelbagai risiko komplikasi lain selain dari jangkitan C-19.

Tempoh pandemik adalah fasa yang cukup mencabar untuk semua masyarakat termasuk wanita hamil. Oleh itu, perlindungan berganda perlu diamalkan oleh wanita hamil dan ahli keluarga lain.

Sama sama kita doakan keselamatan ibu ibu hamil, besar sungguh pengorbanan mereka bertarung nyawa untuk membawa kehidupan baru insan lain.

18/07/2021

Baby Hacks!!

03/07/2021

๐Ÿ’•๐Ÿ’•

19/11/2020

Benar sungguh โค๏ธ

S I M P L E 'TAPI' P E N A T ๐Ÿ“Œ

๐Ÿ’ง Saya kalau balik kerja mesti rasa penat, ye la bangun awal pagi, pergi kerja, petang balik pun dah rasa penat.

๐Ÿ’ง Bila kerja Work From Home (WFH), baru saya tahu isteri saya lagi penat. Benda simple sahaja, susukan anak. Sebelum kahwin ramai bapa2 baritahu saya, nanti kalau ada anak, kalau anak tu susu badan sepenuhnya, isteri mesti penat. Mula-muka macam tak percaya, alaa baring je kot bagi susu.

๐Ÿ’ง Bila dah ada anak, baru tahu memang dia penat menyusukan anak. Kadang-kadang kita lena tidur, dia berjaga susukan anak, anak saya agak kerap bangun nak menyusu.
Sampai ke harini anak masih kerap menyusu badan walaupun dah tengah malam.

๐Ÿ’ง Sejam dua mesti nak susu, menangis, kadang-kadang sampai saya bangun tolong kejutkan isteri sebab saya tahu dia penat sampai tak dengar anak menangis nak susu.

๐Ÿ’ง Cuba kita tidur tapi di ganggu setiap 1 jam, setiap 2 jam, mesti kita tak puas tidur. Betulkan? Apatah lagi mereka yang memang susukan anak, setiap hari macam tu.

๐Ÿ’ง Itu sebab kadang-kadang saya malas nak berkira dengan isteri saya sebab saya tahu dia memang lagi penat dari kita yang pergi balik kerja ni. Sampai emosi mereka pun boleh terganggu, kalau mereka marah2 tu, anggap sajalah mereka penat. Jangan kita makin keruhkan keadaan. Kita letakan diri kita di tempat mereka. Baru kita tahu.

๐Ÿ’ง Hargai isteri anda, bagi mereka happy, walaupun duduk di rumah, tapi mereka lagi penat dari kita. Kalau tanya kenapa saya tak berkira dengan isteri saya?
itu salah satu sebab yang saya hargai dia.
Tanya mana bapa bapa pun mesti akan jawap yang sama kecuali yang tak faham bahasa, tak faham kepenatan orang lain.

๐Ÿ’งSayangilah isteri kita sepenuh HaTi .. ..



Sumber: TRB

Want your practice to be the top-listed Clinic in Kuala?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Telephone

Address


BANDAR PUNCAK ALAM
Kuala
42300

Opening Hours

Monday 19:30 - 23:00
Tuesday 19:30 - 23:00
Wednesday 19:30 - 23:00
Thursday 19:30 - 23:00
Friday 19:30 - 23:00
Saturday 19:30 - 23:00
Sunday 19:30 - 23:00