Istra GDPR

Kao tvrtka na području Istarske županije, naš zadatak je pružanje učinkovite pomoći svim poslo Naš cilj kao tvrtke za savjetovanje na području zaštite osobnih podataka je pružanje usluge usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka i implementacije relevantnih odredbi u poslovanje tvrtke ili organizacije.

27/08/2021

Lažne i isključene kamere

Tijekom našeg poslovanja često smo se susreli s upitima vezanim uz lažne tj. „fake“ nadzorne kamere. Takve kamere su specifične po tome jer nisu funkcionalne poput klasičnih kamera te samim time ne postoji način na koji se može pribaviti snimka video nadzora. Fizičke ili pravne osobe koje ih postavljaju to najčešće rade radi prevencije kako bi spriječili delikte i zaštitili imovinu te život i zdravlje ljudi od štetnih radnji. Te kamere izgledaju kao prave, funkcionalne kamere, ali riječ je samo o kućištu koje daje dojam kamere.

U kontekstu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (u nastavku teksta GDPR) i mišljenja kojeg je dala Agencija za zaštitu osobnih podataka, pod obradu osobnih podataka ulazi i pohrana koja je zbog tehničke prirode lažnih kamera nemoguća. Samim time, lažne kamere ne potpadaju pod odredbe GDPR-a. Obavijest o video nadzoru koja je sastavni dio svakog sustava video nadzora u tom slučaju nije potrebno postavljati budući da je zbog izostanka pohrane osobnih podataka, istima pristup praktički nemoguć. Moguće je postaviti samo upozorenje o video nadzoru čiji je sadržaj treba sadržavati samo sliku da se radi o video nadzoru i upozorenje bez navođenja ostalih elemenata. Razlog postavljanja takvog upozorenja je još veća funkcionalnost lažne kamere

Situacija koja je puno složenija je glede klasičnih kamera, uključujući i senzorne kamere, koje nisu u funkciji, tj. koje su onemogućene u snimanju u danom trenutku.
Klasična kamera koja vrši video nadzor i pohranjuje snimke potpada pod odredbe GDPR-a. Ukoliko je video nadzor isključen, tj. u zadanom trenutku ne dolazi do pohrane i obrade osobnih podataka, ali je dio funkcionalnog sustava video nadzora, takav video nadzor u potpunosti potpada pod odredbe GDPR-a.
Razlog tome je mogućnost aktivacije takve kamere kao i sama mogućnost postojanja elementa pohrane. Postupajući po načelu transparentnosti obrade, Voditelj obrade je obvezan posjetitelje, zaposlenike i druge osobe upoznati sa stanjem video nadzora u danom trenutku.

Zaključno, lažne nadzorne kamere ne potpadaju pod odredbe GDPR-a dok video nadzor koji je isključen, ali je i dalje dio funkcionalnog sustava video nadzora u potpunosti potpada pod odredbe GDPR-a.

21/07/2021

Ponosno uz pulske veslače!

18/06/2021

U medijima i po portalima se posljednjih nekoliko mjeseci često spominje društvena mreža Tik Tok osnovana od strane kineske tvrtke ByteDance. Jednostavna, intuitivna i namijenjena mladima, Tik Tok je postala jedna od najbrže rastućih društvenih Način funkcioniranja te društvene mreže je vrlo jednostavan; korisnici objavljuju kratke video snimke često upotpunjenje s glazbom.
Tik Tok se našao kao meta mnogih zakonodavaca, psihologa, učitelja i roditelja koji su počeli upozoravati na opasnost ove društvene mreže. Naime, te opasnosti su dvojake od toga da brojne videosnimke nisu sadržaja koji je primjeren maloljetnicima ili potiče opasno ponašanje do toga da je vlasnik Tik Tok-a ranije spomenuta kineska tvrtka ByteDance koja obrađuje osobne podatke njenih korisnika na temelju pravnih propisa koji su na snazi u Kini.

Tik Tok je nedavno odlučio nadopuniti svoju politiku privatnost te kao službenici za zaštitu osobnih podataka držimo izuzetno važnim da Vas o tome informiramo kao i o mogućim koracima koje možete poduzeti kako biste spriječili ili ograničili obradu osobnih podataka bilo vas ili maloljetnika.
Nadopuna politike privatnosti koju je Tik Tok nadopunio odnosi se na prikupljanje i obradu biometrijskih osobnih podataka poput otisaka prstiju i boje glasa ispitanika iz njegovo korisničkog sadržaja. Gdje god je to propisano zakonom, Tik Tok će kao Voditelj obrade zatražiti potrebna dopuštenja od strane ispitanika prije takve pohrane i obrade. Tu razlikujemo dvije skupine osobnih podataka koje će Tik Tok kao Voditelj obrade prikupljati i obrađivati.

U prvu skupinu spadaju biometrijski osobni podaci koji obuhvaćaju sve osobne podatke dobivene posebnom tehničkom obradom u vezi s fizičkim ili fiziološkim obilježjima pojedinca koja omogućuju ili potvrđuju jedinstvenu identifikaciju tog pojedinca, kao što su otisci papilarnih linija prstiju, dlanova i stopala, fotografije, prikazi lica, profil DNK-a i šarenica oka. Ukoliko uzmemo u obzir da veliki broj aplikacija zahtijeva neku vrstu provjere da li je riječ o stvarnoj fizičkoj osobi ili robotu, možemo zaključiti kako su biometrijski osobni podaci prisutni te ih koriste gotovo svi koji barataju mobilnim ili drugim elektroničkim uređajima. Upravo je obrada biometrijskih osobnih podataka ključan razlog zašto je Tik Tok kao Voditelj obrade odlučio nadopuniti svoju politiku privatnosti.
U drugu skupinu spadaju osobni podaci koji se nalaze u privatnim porukama korisnika i sadržaju istih, lokaciji korisnika, IP adresi i o kojem uređaju je riječ s kojeg se pristupa. Moramo spomenuti da im je omogućen i pristup našim kontaktima u telefonskom adresaru na pametnom telefonu i podacima naših prijatelja, pratitelja ili veza na društvenim mrežama. Naravno, prikupljanje i obrada takvih osobnih podataka je vrlo limitirana pa čak i onemogućena ukoliko korisnik ne omogući pristup tim osobnim podacima.

Iako su pravila privatnosti izmijenjena, koliko se ustvari Tik Tok kao Voditelj obrade njih pridržava? Ranjive skupine poput maloljetnika mlađih od 13 i 16 godina trebale bi biti provjerene zadovoljavaju li uvjet u vidu godina koje su potrebne kako bi se prijavili na Tik Tok. Ali takve provjere se ne provode temeljito ili se ne provode uopće. To dovodi do neregulirane, nezakonite i „upitne“ obrade osobnih podataka. Ono što korisnici mogu učiniti, a maloljetnici uz pomoć roditelja je onemogućiti korištenje kamere, lokacije, otisaka prsta i mikrofona od strane Tik Tok-a. Time se u većoj mjeri smanjuje opseg biometrijskih osobnih podataka koje oni mogu prikupljati.

Zaključno, držimo da je potrebno educirati mlade, roditelje i sve osobe koje rade s maloljetnicima kako ne bi došlo do povrede njihovih osobnih podataka. Smjernice koje možemo pružiti roditeljima, učiteljima, zakonodavcima i svima ostalima koji žele spriječiti povredu osobnih podataka kako svojih tako i maloljetnika u ovakvim slučajevima su:

1. ne kreirati ili dopustiti stvaranje korisničkog profila na društvenim mrežama ako su dobne granice za pristup istoj jasno definirane. Dobne granice koji su postavljene za korištenje društvene mreže su postavljene s razlogom. Bez profila na društvenoj mreži, vaše se osobne podatke ne može obrađivati.
2. Za osobne podatke poput lokacije, vrsti uređaja s kojeg pristupamo, telefonskog broja, liste prijatelja, telefonskih kontakta i drugih osobnih podataka onemogućiti prikupljanje i obradu istih na način da se u postavkama aplikacije i mobilnog uređaja ne dopusti dijeljenje takvih osobnih podataka.
3. Upoznati maloljetnog korisnika o važnosti njegovih osobnih podataka te ga poticati da prethodno prouči koji će se njegovi osobni podaci obrađivati. To obuhvaća ne prihvaćanje raznih skočnih prozora koji zahtijevaju pristup osobnim podacima, a posebice kada se takav zahtjev može vrlo lako odbiti.

26/05/2021

Istra GDPR d.o.o. osnovana je krajem 2019.g. u Puli od strane dugogodišnjih suradnika od kojih je jedan pravnik, a drugi informatičar. Ova naizgled neobična kombinacija kulminacija je bogatog iskustva koje su osnivači stekli djelujući u pravnom sustavu i informatičkom sektoru. Budući da su Spoj ta dva elemenata u modernom digitalnom svijetu postao je nezaobilazan, a osnivače je motivirao u potpuno novome pravcu koji je postao sve više zastupljeniji.

Digitalno društvo postavilo je privatnost korisnika na visoku razinu i zaštita te privatnosti postala je nezaobilazna tema. Razlog osnivanja Istre GDPR je podizanje svijesti i informiranosti glede zaštite osobnih podataka i pružanje konkretnih savjeta i uputa svim osobama kako da zaštite svoje osobne podatke ali i usklade svoje poslovanje i aktivnosti s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka

Naše djelovanje usmjereno je na konstantno usavršavanje našeg poslovanja kroz mišljenje regulatornog tijela poput Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), presuda Europskog suda, domaćih zakonskih i podzakonskih akata, ali i stalan razvitak tehnologije čime prilagođavamo naš pristup rješavanju problema. Shvaćamo kako postupak usklađivanja poslovanja s zaštitom osobnih podataka nije jednostavan te kako cjelokupna materija može biti iznimno zahtjevna pa čak i izazvati strah kod pojedinih osoba, ali smatramo da je potrebno ukazati na zaštitu osobnih podataka te na postupke koji su potrebni kako bi se ta zaštita ostvarila.

U našem radu apsolutno smo posvećeni visokom standardu zaštite osobnih podataka, ali i otvorenom, srdačnom pristupu prema našim sadašnjim, ali i budućim klijentima.
Kako bi cijela priča oko zaštite osobnih podataka postala jednostavna i bez brige, smatramo da smo upravo mi ti koji mogu ponuditi kvalitetu, sigurnost i povjerenje, a da pritom ostvarimo ono što je najvažnije, povjerenje i zadovoljstvo kod naših klijenata.

Telephone

Address

Leharova 1
P**a
52100

Opening Hours

Monday 08:00 - 16:00
Tuesday 08:00 - 16:00
Wednesday 08:00 - 16:00
Thursday 08:00 - 16:00
Friday 08:00 - 16:00
Other Consulting Agencies in P**a (show all)
Eurokonzalting - EU fondovi Eurokonzalting - EU fondovi
Mletačka 6
P**a, 52100

18 godina rada s EU fondovima i ulaganjima. 20 konzultanata na jednom mjestu. Više od 200 odobrenih EU projekata, više od 500 provedenih ulaganja. EU fondovi. Studije izvedivosti....

Euro Capitals Consulting - EU Fondovi Euro Capitals Consulting - EU Fondovi
Jeretova
P**a, 52100

Poslovno savjetovanje, info. u domeni bespovratnih sredstva, planiranje, budžetiranje, upravljanje te administracija EU projekta, prijava projektnih prijedloga pri apliciranju natj...

Eurofinvest  - EU Fondovi i Investicije Eurofinvest - EU Fondovi i Investicije
Osječka Ulica 6
P**a, 52100

EUROFINVEST za poslovno savjetovanje #eurofinvest - EU fondovi - Nacionalni regionalni i lokalni fondovi i financiranje - Poslovni planovi - Investicijske studije - Poslovno savje...

DOT - Obrt za savjetovanje i usluge u turizmu DOT - Obrt za savjetovanje i usluge u turizmu
Županska Ulica 12
P**a, 52100

Želite iznajmljivati a ne znate od kud krenuti? U turizmu ste godinama ali znate da bi rezultati mogli biti bolji? Javite nam se sa povjerenjem, zajedničkim iskustvom pronaći ćemo...

Agsportarm marketing Agency Agsportarm marketing Agency
44,8753 Oberdorfstrasse
P**a, 52100

we represent and provide deals and tryouts negotiations between players, intermediary's and the club

Clean Guards Clean Guards
Mletačka Ulica 12
P**a, 52100

Clean Guards d.o.o. - Mletačka ulica 12 52100 P**a - Hrvatska - [email protected]

H3 Solutions H3 Solutions
Ciscuttijeva Ulica 15
P**a, 52100

Digitalna marketinška i konzultantska agencija za dizajn i razvoj web stranica, izradu marketing planova i pružanje konzultantskih usluga specijaliziranih za turizam.

Eureka d.o.o. P**a Eureka d.o.o. P**a
Starih Statuta 1/1
P**a, 52100

Posrednička agencija

Team Building programi Team Building programi
Pješčana Uvala 3/31
P**a, 52100

Atraktivni Team building programi za tvrtke kojima je stalo do vlastitih djelatnika.

Aranea - EU fondovi Aranea - EU fondovi
Rizzijeva 61/2.kat
P**a, 52100

ARANEA se bavi poslovnim savjetovanjem oko strukturiranja, pripreme projektnih prijedloga i prateće dokumentacije, te provedbe projekata iz strukturnih fondova EU i iz ostalih EU i...

Knjigovodstveni servis VINUS DOO Knjigovodstveni servis VINUS DOO
Marulićeva 39
P**a, 52100

Knjigovodstvene usluge

Zdravko nekretnine Zdravko nekretnine
Stankovićeva 28
P**a, 52100

Agencija za posredovanje u prometu nekretninama. Savjetovanje.