Aina Kitchen
Menyediakan pelbagai jenis barangan dan pelbagai jenis kek,bun dan biskut��
08/10/2022
Fried sardines in chilli sauce with tempoyak manis
29/04/2022
🙂
16/04/2022
Nasi goreng daun ubi + sambal nasi lemak
20/01/2022
Teringin nak makan bak chang..
Daun takda nak belajar melipatnya lagi..lambat😂😂😂 jadi kita tukar angin,letak dalam periuk kera.
Syukur.cubaan pertama memuaskan hati.Tq bagi yg sudi merasa dan bagi komen.Resepi dirujuk dari beberapa jenis resepi..tapi telah diubahsuai mengikut selera dan kajian sendri.
Hasilnya👇
21/12/2021
Salam rindu dari aina kitchen
16/09/2021
Menu makan malam
04/09/2021
Terung goreng ringkas
- Goreng terung dlm minyak yg banyak
- Letak kicap masin,kicap manis dan sos tomato
- Gaulkan bagi sekata
🌷🌷🌷 Siap🌷🌷
31/08/2021
Kulit mawang goreng😍😍😍
25/07/2021
😍 kek yang banyak peminatnya
Yang dah tempah, sori buat kitaorg lama tunggu
21/07/2021
Daun ubi goreng dan engkalak
Engkalak tu dimakan dgn tempoyak baru.sekarang kn musim durian☺️
Hidangan tengahari hari ni
16/07/2021
Sambal lengkuas
Lengkuas ditumbuk halus
Ikan bilis
Cili
Belacan
Bawang merah(dipotong dan digoreng berasingan)
Garam + aji
26/06/2021
Seorang lelaki dikejarkan ke hospital selepas mengadu kesakitan dibahagian pinggang dengan kesukaran untuk kencing. Lelaki yang berusia 32 tahun ini meraung raung kesakitan beserta muntah dan lesu.
Tiub kencing dimasukkan , dan air kencing berwarna merah cerah kelihatan keluar dari tiub kencing tersebut. Pesakit ini tidak mempunyai masalah kesihatan.
Soal lanjut mendapati lelaki tersebut telah makan jering sebagai ulam , 10-15 biji. Ujian darah dilakukan menunjukkan paras creatinine melambung tinggi mencecah 500.
Pesakit ini disahkan mengalami Djengkolism, iaitu kerosakan akut buat pinggang akibat pengambilan jering berlebihan. Jering kaya dengan kristal asid yang boleh menyumbat sistem buah pinggang.
Akibat pengambilan berlebihan, pembentukan kristal ini menyebabkan kerosakan buah pinggang sehingga menyebabkan kecederaan dan pendarahan.
Jika dirawat segera, masalah ini boleh dirawat dengan rehidrasi selama beberapa hari.
Bukan bermakna TIDAK BOLEH makan jering, cuma pastikan jangan makan secara BERLEBIHAN.
Rujukan
Bunawan, Nur Chandra & Rastegar, Asghar & White, Kathleen & Wang, Nancy. (2014). Djenkolism: Case report and literature review. International medical case reports journal. 7. 79-84. 10.2147/IMCRJ.S58379.
Click here to claim your Sponsored Listing.