Centrul Raional de Tineret Hîncești

Centrul Raional de Tineret Hîncești

Organizaţie necomercială ce reprezintă un serviciu sau un complex de servicii comunitare adresate tut

Organizaţie necomercială ce reprezintă un serviciu sau un complex de servicii comunitare adresate tuturor categoriilor de tineri.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 24/11/2023

Mai mulți tineri din Hîncești au participat la un training de trei zile despre gestionarea conflictelor între semeni

Pe parcursul celor trei zile, peste douăzeci de tineri cu vârst cuprinsă între 14 și 17 ani au participat la un training gratuit care promovează educația non-formală unde au deprins abilități de înțelegere a cauzelor apariției conflictelor, au conștientizat propriile reacții și comportamente în diferite situații, au cunoscut și au avut posibilitatea să aplice etapele de negociere în vederea soluționării conflictelor.
De asemenea, după acest training tinerii au căpătat capacitatea de a preveni anumite tensiuni și conflicte între semeni, aplicând metoda comunicării nonviolente (CNV).

Trainingul a fost facilitat de lucrătoarea de tineret din cadrul Centrul Raional de Tineret Hîncești Elena Golubnic și coordonatoarea de voluntari din cadrul Asociația Obștească "Generația Viitorului" Rîșcani, Mihaela Țurcanu.

Mulțumim pentru susținere și aportul adus în organizarea acestui training Consiliul Raional Hincesti în persoana președintelui raionului Iurie Levinschi!
___________________________________________________________________
Această instruire este realizată de participanţii Cursului de lungă durată în Formare de Formatori, ca activitate de follow-up a proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret” implementat de MilleniuM Training and Development Institute în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediția 2023 al Agenția Națională pentru Tineret .

22/11/2023

14 Sfaturi de la voluntarii din cadrul Centrul Raional de Tineret Hîncești Pentru Un Stil De Viață Sănătos

Stilul de viață sănătos reprezintă suma tuturor alegerilor pro sănătate, iar dacă pentru acesta nu există o formulă, îl putem obține totuși, mai simplu decât credem.

Un stil de viață sănătos și implicit sănătatea este de fapt; starea de bunăstare fizică, socială și mentală și nu reprezintă doar absența bolilor.

Obiectivul stilului de viață sănătos reprezintă corectarea unor obiceiuri ce țin de:

🖍️Starea sănătății emoționale
🖍️Starea sănătății corpului fizic
🖍️Starea sănătății psihice
🖍️Starea spirituală
🖍️Îmbunătățirea relațiilor sociale
🖍️Îmbunătățirea stării financiare
🖍️Dezvoltarea personală
🖍️Stilul de viață sănătos este o călătorie de care te poți bucura în fiecare moment.

Odată începută călătoria spre un stil de viață sănătos , aceasta va veni cu rezultate cm ar fi;

🧩creșterea nivelului de energie,
🧩creșterea stării de bine
🧩creșterea nivelului de fericire,
🧩creșterea imunității,
🧩creșterea rezistenței la stres,
🧩creșterea stimei de sine,
🧩creșterea rezistenței la contractarea bolilor.

Toate acestea și multe altele, vor fi o parte din obiectivele pe care le veți atinge.
Combinația între o dietă sănătoasă coroborată cu un stil de viață sănătos pe termen lung, este un fapt confirmat și sunt bazele unei minți sănătoase într-un corp sănătos.

✅Aceasta este o Campanie de informare despre modul sănătos de viață realizată de voluntarii CRT Hîncești

Lumea lui Ian. Short Film animat despre respect si toleranta. 16/11/2023

Ziua pentru Toleranță - Campanie de sensibilizare

Ziua Internațională a Toleranței este o sărbătoare anuală declarată de Organizația Națiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranței. Se sărbătorește pe azi, pe 16 noiembrie și în acest context Centrul Raional de Tineret Hîncești vă îndeamnă să vizionați acest filmuleț care vă va sensibiliza până la lacrimi!

HAI SĂ FIM MAI BUNI ȘI MAI TOLERANȚI

Lumea lui Ian. Short Film animat despre respect si toleranta. Un film animat prin care se poate explica celor mici respectul si toleranta pentru cei din jur.

14/11/2023

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

Voluntarii au lansat Campania de informare și conștientizare a diabetului și după discuții cu medicii vin cu 12 reguli de respectat pentru a evita apariția diabetului:

1. Menținerea greutății în limite normale

Scăderea numărului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul apariției diabetului. Chiar și oamenii supraponderali au fost cu 70% mai puțin susceptibili de a manifesta boala atunci când au pierdut doar 5% din greutatea lor, chiar dacă nu au făcut activități fizice.
Dacă, de exemplu un individ cântărește 80 de kilograme, acest procent înseamna doar 4 kilograme din totalul greutății lui.

2. Gustări sănătoase

Desigur, o salată este de obicei sănătoasă, dar dacă are în componență orice altceva decât alimente care conțin amidon, este cu atât mai sănătoasă. Într-un studiu al Universității de stat din Arizona, s-a constatat că în cazul persoanelor cu diabet tip 2 sau celor care manifestau rezistență la insulină care au consumat 2 linguri de oțet înainte de masă, nivelurile de zahăr din sânge au scăzut. Oțetul conține acid acetic care poate inactiva anumite enzime care se acționează în procesul de digestie al amidonului și încetinesc digerarea carbohidraților. De fapt, efectul acestuia este asemănător cu cel al medicamentelor care scad nivelul de zahar din sânge.

3. Activitatea fizică

Mersul pe jos este recomandat în fiecare zi: menține starea de sănătate și deseori contribuie la scăderea în greutate a unei persoane. În cazul subiecților unui studiu finlandez care au făcut exerciții fizice până la patru ore pe săptămână sau aproximativ 35 de minute în fiecare zi, riscul declanșării diabetului a scăzut cu 80% chiar dacă aceștia nu au reușit să piardă în greutate.

În cadrul altei cercetări s-a demonstrat că femeile care s-au implicat în activități fizice, mai mult de o dată pe săptămână au reușit să reducă riscul producerii diabetului cu 30%. Și cercetătorii din China au confirmat că persoanele cu glicemie ridicată care s-au angajat în exerciții fizice moderate (și au făcut și alte modificări ale stilului de viață) au avut cu 40% mai puține șanse de a dezvolta diabet zaharat.

De ce este atât de benefic mersul pe jos? Studiile arată că exercițiile fizice ajută corpul să utilizeze insulina într-un mod eficient prin creșterea numărului de receptori ai insulinei la nivelul celulelor. Insulina transportă zahărul din sânge în celule, necesar pentru furnizarea de energie organismului.

4. Consumul de cereale sănătoase

Este important pentru o persoană să cunoască tipul de cereale care o poate ajuta să slăbească și să mențină valorile normale de zahăr în sânge. Un aport crescut de cereale integrale este asociat cu șanse mai mici de a dezvolta cancer de sân, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral. Verificarea etichetei produselor alimentare care conțin cereale este utilă pentru a le evita pe cele care conțin cereale rafinate, adaos de zahăr, grăsimi sau alte substanțe care contribuie la creșterea colesterolului.

Ar trebui preferate alimentele care conțin un nivel ridicat de fibre și asigură cel puțin 5 grame de fibre pe porție. Cuvintele "zaharuri totale", întâlnite pe etichetă, semnalează prezența zahărului în compoziția produsului alimentar, ca și termenii: zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb, dextroză, fructoză, zahăr invertit, maltoză, sirop de malț, melasă, sucroză, etc. Se vor evita cerealele care conțin mai ales primele trei tipuri de ingrediente dintre cele enumerate mai sus.

5. Cafea

Cei care au obiceiul de a sorbi în fiecare zi o ceașcă de cafea, își pot păstra acest obicei. În urma unui studiu cu o durată de 12 ani, al Școlii Publice de sănătate de la Harvard, s-a constatat la băutorii de cafea (cei care au băut mai puțin de 6 cești pe zi) existența unui risc cu 29-54% mai mic de a declanșa diabetul zaharat de tip 2. Consumul a maxim 4 cești pe zi, reduce posiblitatea apariției diabetului zahart cu aproximativ 29%, dar în cazul a 1-3 cești, efectul era mult prea redus. Cafeaua decofeinizată nu a oferit nici un fel de protecție.

Cofeina sub alte forme: ceai, suc, ciocolată, a avut același efect. Cercetătorii consideră că explicația ar fi ca această substanță stimulează metabolismul. De asemenea, cafeaua (principala sursă de cofeină din studiu) conține și potasiu, magneziu și antioxidant care ajută celulele să absoarbă zahărul.

6. Consum cât mai redus de produse de tip fast-food

Ar trebui să se evite mesele alcătuite din produse de tip fast-food, consideră specialiștii. Studiile au demonstrat că cei care au mâncat fast-food mai mult de doua ori pe săptămână au câștigat chiar și si mai mult de 3 kilograme pe săptămână, iar rezistența lor la insulină s-a dublat: doi factori majori de risc pentru diabetul de tip 2.

În plus, acest tip de alimentație duce la creșterea nivelului de colesterol, iar grăsimile trans nesănătoase și carbohidrații rafinați predispun la apariția diabetului chiar dacă greutatea rămane în limite normale. Pentru a calma foamea, când se dorește a se lua o gustare, mai degrabă se consumă nuci, de exemplu.

7. Carnea

Carnea roșie trebuie să facă parte din meniul unei persoane, dar cu limite, nu în fiecare zi. În urma unor cercetări realizate pe un lot de 3700 de femei, la Spitalul Brigham s-a constatat că cele care au consumat carne roșie de 5 ori pe săptămână au manifestat un risc cu 29% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât femeile care au mâncat acest tip de aliment mai puțin de o dată pe săptamana.

Mai nocivă decât carnea roșie este carnea procesată (bacon, crenvuști și alte tipuri de mezeluri)care consumată de cel puțin 5 ori pe săptămână predispune la apariția diabetului zaharat de tip 2, cu 43% comparativ cu consumul ei de cel mult o dată pe săptămână. Oamenii de știință suspectează că vina ar fi atribuită colesterolului și aditivilor din carnea prelucrată.

8. Condimentele

Scorțisoara este una dintre mirodeniile care echilibrează nivelul ridicat de zahar din sânge. Cercetătorii germani au realizat un studiu asupra a 65 de adulți. La o parte dintre aceștia li s-a administrat o capsulă conținând echivalentul a 1 gram de scorțișoară pudră, iar celorlalți un placebo de 3 ori pe zi, timp de 4 luni. Pe parcursul experimentului, scortișoara a redus nivelul zahărului din sânge cu aproximativ 10% la primul grup, iar în cazul celor cărora li s-a administrat placebo, doar cu 4%.

Compușii din scorțișoară pot activa enzimele care stimulează receptorii insulinei. De asemenea, s-a demonstrat că mirodeniile care au gust dulce ajută la scăderea colesterolului, trigliceridelor - grăsimi din sânge, care pot contribui la declanșarea diabetului.

9. Relaxarea

Stresul cronic poate crește nivelul de zahăr din sânge. Când o persoană este stresată, corpul său acționează în consecință. Asfel, inima îi bate mai repede, respirația se accelerează și apare disconfortul abdominal. De asemenea, nivelul de zahăr din sânge creste foarte mult, pentru a-l pregăti pentru acțiune. Dacă celulele sunt rezistente la insulină, zahărul se acumulează în sânge și dacă energia nu este consumată, nivelurile acestuia se mențin crescute.

Exercițiile simple de relaxare și alte modalități de management al stresului pot contribui la recâștigarea echilibrului valorilor de zahăr din sânge. În acest scop se pot face exerciții de meditație, yoga sau chiar plimbări în aer liber. Duminica ar trebui sa fie ziua alocată odihnei, distracției cu familia sau ziua de relaxare.

10. Odihnă suficientă, somn echilibrat

Somnul este foarte important în prevenirea diabetului. Studiile au concluzionat că cei care dorm mai putin de 6 ore în mod regulat au o predispoziție de două ori mai mare de a avea diabet, iar cei care dorm mai mult de 8 ore au șanse de trei ori mai mari de a fi diagnosticați cu această boală. Când o persoană doarme prea mult sau prea puțin, sistemul nervos intră într-o stare de alertă. Acțiunea acestuia interferează cu cea a hormonilor care reglează glicemia.

Specialiștii au descoperit că persoanele care dorm mai puțin de 5 ore riscă să dezvolte hipertensiune arterială. De asemenea, o nevoie accentuată de somn poate fi semnul unei depresii sau a unei tulburări de somn.

11. Evitarea singurătății

Diabetul atinge mai ales femeile care locuiesc singure, acestea având de 2.5 ori șanse mai crescute de a dezvolta boala decât cele care locuiesc cu un partener: alți adulți, copii, etc. potrivit unui studiu care a analizat rolul pe care îl joacă interacțiunea sociala în alterarea toleranței la glucoză. Studiul a analizat 461 de femei cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani și au stabilit că riscul este mai mare în cazul femeilor care locuiesc singure.

Totuși, explicația poate fi dată și de faptul că ca femeile solitare fumează mai mult, au obiceiuri alimentare nesănatoase și consumă alcool în comparație cu cele care au companie.

12. Analizele de sânge

Multe dintre simptomele diabetului nu se exteriorizează inytr-un mod evident. Un simplu test de sânge poate dezvălui dacă nivelurile de zahăr sunt normale sau trebuie luate măsuri. Cei care au valori caracteristice prediabetului (ușor crescute în mod constant, între 100-125 mg/dl), dezvoltă, deseori, boala, în maxim 10 ani.

O persoană aflată într-o asemenea situație, ar trebuie să își schimbe stilul de viață și să nu ignore: dieta sănătoasă, exercițiile fizice și chiar medicamentele prescrise de medicul diabetolog.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 10/11/2023

Ziua Națională a Tineretului marcată în parteneriat cu Gimnaziul "Mihai Viteazul"

Astăzi, de Ziua Națională a Tineretului, Elena Golubnic , lucrătoare de tineret din cadrul Centrul Raional de Tineret Hîncești a mers la gimnaziul "Mihai Viteazul" din Hîncești cu o serie de activități non-formale.

"Eu cu mine și emoțiile mele" a fost intitulată sesiunea în care tinerii au participat la activități educativ-distractive, au vorbit despre ei și sentimentele lor și au reflectat asupra propriilor percepții față de ei și oamenii din jur.

Tot aici, Elena le-a vorbit tinerilor despre oportunitățile pe care le oferă Centrul și cm aceștia pot deveni membri CRT Hîncești.

07/11/2023

🙎Cu siguranță te-ai aflat în mijlocul unui conflict. Oricât de mult te străduiești, certurile cu prietenii sau colegii sunt o realitate. 🤷De multe ori nu știi cm să reacționezi, cm să te comporți și cm să ieși din conflict. 🤦Uneori chiar îți pare rău de modul cm ai abordat problema.

🔴ACEST TRAINING ESTE GRATUIT🔴
ȘI ÎȚI VINE ÎN AJUTOR!

😉Dacă ai între 14 și 17 ani înscrie-te la training, completând formularul de pe link-ul de mai jos.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGia_tliILa9UC_RKj3fwViFItC9PXqOs-3wPUT_Zim-GUzA/viewform?usp=sf_link

💁Pe parcursul celor 3 zile vei deprinde:

⭐Abilități de înțelegere a cauzelor apariției conflictelor
⭐Conștientizarea propriilor reacții și comportamente în diferite situații.
⭐Vei cunoaște și vei putea aplica etapele de negociere în vederea soluționării conflictelor.

⭐🤗 Poate cel mai important, după acest training vei avea capacitatea de a preveni anumite tensiuni și conflicte între semeni, aplicând metoda comunicării nonviolente (CNV).

🧩Învață să te cerți, 🧩învață să gestionezi un conflict, 🧩învață să te împaci, 🧩învață să NU te mai cerți!

📅Program:

17.11 - Vineri: 13.00
18.11 - Sâmbătă: 09.00
19.11 - Duminică: 09.00

🚩Locație: Restaurant Dolce Vita (etaj 2), Str. Chișinăului, Nr. 12 A, Mun. Hîncești.

Te așteptăm!

Pentru mai multe detalii, contactează-ne la
☎️ 078725381.

___________________________________________________________________
Această instruire este realizată de participanţii Cursului de lungă durată în Formare de Formatori, ca activitate de follow-up a proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret” implementat de MilleniuM Training and Development Institute în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediția 2023 al Agenția Națională pentru Tineret.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 03/11/2023

Au fost premiați câștigătorii concursului "Cu drag de Moldova - locurile copilăriei mele"

Centrul Raional de Tineret Hîncești în parteneriat cu Consiliul Raional Hincesti și reprezentanți din cadrul Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti au premiat astăzi în incinta Manuc Bey - Complexul Istorico-Arhitectural cei șase câștigători ai concursului "Cu drag de Moldova - locurile copilăriei mele" aflat la prima ediție.

Astfel, vă invităm să îi cunoașteți pe nume pe cei care și-au expus dragostea față de locurile copilăriei într-un mod artistic.

Premiul mare - Anastasia Lupea , mun. Hîncești
Premiul "simpatia publicului" - Gabriela Morărașu, și Misak Iuliana , mun. Hîncești
Locul I - Iulian Durbală, s. Lăpușna
Locul II - Corina Zaițev , mun. Hîncești
Locul III - Marina Stratu, mun. Hîncești

Menționăm că puteți admira fotografiile tinerilor în continuare pe parcursul săptămânii următoare, în Palatul Manuc Bey, etajul 2.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 30/10/2023

Halloween la Centrul Raional de Tineret Hîncești

🎃Tinerii au confecționat decorațiuni, au pregătit gustări tematice și s-au deghizat în personaje scary pentru a petrece o noapte la centru.

👻Într-o atmosferă malefică, tinerii au privit ecranizări horror și și-au povestit povești!

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 29/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 7 din săptămâna voluntariatului

Tinerii au lansat Campania "Schimb o bomboană pe un zâmbet" și au mers prin oraș oferind bomboane copiilor întâlniți pe stradă.
Bomboanele au fost însoțite de un mesaj sugestiv și pentru părinți "dăruiește iubire și zâmbește".

P.S. Aceasta a fost activitatea de încheiere a săptămânii voluntariatului, însă cu siguranță nu ultima activitate caritabilă inițiată de voluntarii noștri.

Dacă ești și tu cu inițiativă, ai între 14 și 35 ani, te așteptăm în gașca voluntarilor.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 28/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 6 din săptămâna voluntariatului - Campanie de informare despre Centrul Raional de Tineret Hîncești

Tinerii au mers prin oraș și au oferit altor tineri pliante informative despre centru.

Totodată ei le-au vorbit despre oportunitățile unui tânăr voluntar, despre cm orice tânăr poate deveni membru CRT, Ce servicii oferă centrul, în baza căror principii activăm dar și cm ne pot găsi.

Astfel, dacă ești tânăr și activ, ai idei pe care vrei să le implementezi sau pur și simplu ai mult timp liber, vino la centru.

Ne găsești pe strada Mihalcea Hîncu 123, et. 2 și la numărul de telefon 078725381.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 27/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 5 din săptămâna voluntariatului - Campania "O mână de ajutor"

Astăzi tinerii au mers la doi bătrâni din comunitate cu pungi cu produse colectate de ei.

Un act de caritate va genera la rândul lui alte acte caritabile, asta este convingerea voluntarilor noștri.

Donarea în scop caritabil este un important impuls al stării de spirit . Cunoașterea că îi ajuți pe ceilalți este extrem de puternică și, la rândul tău, te poate face să te simți mai fericit și mai împlinit.

🍏 Oferind donații îți dezvolți valorile personale
A avea puterea de a îmbunătăți viața altora este, pentru mulți oameni, un privilegiu și unul care vine cu propriul său sentiment de obligație. Acționând asupra acestor puternice sentimente de responsabilitate este o modalitate excelentă de a ne consolida propriile valori personale și de a simți că trăim într-un mod care este fidel cu propriile noastre convingeri etice.

🍏 Dacă tu donezi, vei încuraja familia și prietenii să se implice
Donațiile proprii de caritate vă pot inspira cei mai apropiați și cei mai dragi să dea motive importante pentru aceștia și ar putea chiar să facă un efort la nivelul întregii familii pentru a sprijini o organizație caritabilă sau organizații de caritate care au o semnificație specială ca grup.

26/10/2023
26/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 4 din săptămâna voluntariatului - Promovarea voluntariatului

Tinerii azi relansează videoclipul "Imnul voluntarilor" filmat anul trecut, care vine sa inspire și să promoveze actele voluntare făcute de tinerii din comunitate, dar și din întreaga lume.

Societatea noastră are nevoie de oameni empatici și curajoși!

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 25/10/2023

Au fost desemnați câștigătorii concursului de fotografie "Cu drag de Moldova - locurile copilăriei mele"

Centrul Raional de Tineret Hîncești a încheiat cu succes concursul de fotografie cu titlul menționat mai sus, iar comisia de selectare a câștigătorilor alcătuită din reprezentanți ai instituțiilor partenere au ales cele mai reușite lucrări.

Astfel, vă invităm să îi cunoașteți pe nume pe cei care și-au expus dragostea față de locurile copilăriei într-un mod artistic.

Premiul mare - Anastasia Lupea , mun. Hîncești
Premiul "simpatia publicului" - Gabriela Morărașu, și Misak Iuliana , mun. Hîncești
Locul I - Iulian Durbală, s. Lăpușna
Locul II - Corina Zaițev , mun. Hîncești
Locul III - Marina Stratu, mun. Hîncești

Concursul este la prima ediție. Aducem mulțumiri Consiliul Raional Hincesti pentru premiile bănești oferite câștigătorilor și Manuc Bey - Complexul Istorico-Arhitectural pentru colaborare.

Câștigătorii vor fi premiați vineri, 3 noiembrie, ora 15:00, în incinta Conacului Manuc Bei.

Menționăm că puteți admira fotografiile tinerilor pe parcursul a două săptămâni, începând de maine (26.10.2023) în Palatul Manuc Bey, etajul 2.

25/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 3 - Cea mai memorabilă experiență de voluntariat

☺️Astăzi tinerii au împărtășit cele mai memorabile activități de voluntariat în care au fost implicați și emoțiile care i-au copleșit făcând lucruri frumoase absolut necondiționat.

Priviți filmulețul și scrieți în comentarii ce experiență de voluntariat ați avut voi😉

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 24/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Ziua 2 - Ordine într-o zonă din comunitate

Astăzi tinerii au mers într-un loc public din Hîncești pe unde zilnic trec zeci de locuitori, iar unii dintre ei mai aruncă și gunoi.

Devenit deja un obicei pentru voluntarii noștri, ordinea în locurile din comunitate i-a făcut să se simtă implicați și utili societății.

Prin această activitate tinerii și-au propus să motiveze și alți oameni pentru implicare în dezvoltarea comunității.

23/10/2023

Ești empatic și te sensibilizează nevoile celor din jur?

Tinerii de la Centrul Raional de Tineret Hîncești te invită să te implici în campania "O mână de ajutor" și să contribui la colectarea de produse pentru oamenii vârstnici din comunitatea noastră!

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 23/10/2023

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești

🍁Ziua 1 - Tinerii au mers cu o donație de carte la Centrul de Plasament Temporar "Brîndușa" din Hîncești

Tinerii de la CRT și prietenii lor au adus cărți din propriile biblioteci și le-au donat copiilor din familii vulnerabile, plasați într-un centru de profil.

Activitatea de astăzi a sporit entuziasmul și starea de bine în rândul voluntarilor. Aceștia sunt gata pentru următoarea experiență...😉

23/10/2023

Tinerii voluntari de la Centrul Raional de Tineret Hîncești au lansat astăzi

" SĂPTĂMÂNA VOLUNTARIATULUI"

🤗Iată ce activități și-au propus ⬇️⬇️⬇️

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 13/10/2023

STEAM pe roți - la tinerii din Hîncești

STEAM pe Roți” este primul laborator educațional pe roți din Moldova, un autobuz echipat cu kituri STEAM precum seturi de robotică și arduino, laptopuri.

Astăzi, acesta a ajuns la tinerii din Centrul Raional de Tineret Hîncești și de la Școala Profesională Hîncești cu un atelier pop-up pentru tineri.

Ce au făcut ei astăzi? - Au simțit pe pielea lor cm e să fii inginer și să realizezi proiecții tridimensionale!

Tinerilor nu doar le-a reușit, ei au rămas impresionați și mulțumiți de această activitate.

Menționăm că educația STEM, care cuprinde știința, tehnologie, inginerie și matematică, devine din ce în ce mai importantă pentru economia noastră. Se estimează ca ocuparea forţei de muncă în ocupaţile STEM va crește cu 8,8% până în 2028, ceea ce necesită, în general, o pregătire solidă în domeniul STEM.
Pentru a ajuta la expunerea tinerilor la STEAM în Moldova, TEKEDU – o organizație non-profit care împuterniceşte tinerii în şi prin tehnologie, leadership şi antreprenoriat social a lansat STEAM pe Roți, o inițiativă de sensibilizare inovative a GirlsGolT pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul fetelor şi băieților, inclusiv refufugiați din Ucraina și familiile lor, despre educația și oportunitățile STEAM.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 12/10/2023

Acord de colaborare între Centrul Raional de Tineret Hîncești și Școala Profesională Hîncești

Astăzi a fost semnat acordul de colaborare între cele două instituții pornind de la importanța cooperării în vederea implicării tinerilor în activități de recreere și de voluntariat.

Scopul acordului constă în consolidarea eforturilor dintre părți, implicarea tinerilor în activități de voluntariat în scopul dezvoltării spiritului civic, conștiinței, responsabilității, organizarea și desfășurarea activităților de consolidare a parteneriatului comunitar, întru implicarea și integrarea tinerei generații.

Ne propunem să organizăm și implementăm acțiuni coordonate care să-i promoveze și motiveze pe tineri, iar prima activitate comună va avea loc chiar mâine!

11/10/2023

🎞️🍿Dragi prieteni, vă invităm la Centrul Raional de Tineret Hîncești să vizionați cele mai de top filme românești în cadrul săptămânii filmului românesc lansat de tinerii voluntari.

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 06/10/2023

Două voluntare de la Centrul Raional de Tineret Hîncești au obținut titlul de "cele mai active cititoare a bibliotecii"

☺️📚Astăzi, în cadrul unei activități care face parte din Programul Național au fost menționate cu diplome și cadouri cele mai active cititoare a bibliotecii raionale, voluntare la CRT.

Irina Rusu și Daria Orlova, felicitări pentru succesele voastre și cât mai multe cărți citite în lista voastră 😘

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 04/10/2023

Tinerii de la Centrul Raional de Tineret Hîncești premiați pentru participarea la un concurs de pictură

Recent a fost lansat un concurs de pictură cu grnericul: " O Europă mai dezvoltată, sigură și competentă prin percepția artistică" în cadrul Zilelor Cooperării Europene 2023

04/10/2023

Grăbiți-vă să participați la concursul de fotografie 😉🤗🤗 Premiile sunt WOW💲💲💲

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=684977846997233&id=100064550715550&mibextid=Nif5oz

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 28/09/2023

Alfabetizarea mediatică - dezvoltarea gândirii critice la Centrul Raional de Tineret Hîncești

Gândirea critică este o modalitate aparte de a gândi în așa fel încât să ajungem la cea mai bună soluție posibilă în circumstanțele care ne sunt furnizate. În limbajul cotidian, este un mod de a gândi despre orice îți preocupă mintea în prezent, așa încât să ajungi la cea mai bună concluzie posibilă. Pentru dezvoltarea gândirii critice la elevi este necesară parcurgerea următorilor paşi:

1. Etapa de evocare: tinerii sunt solicitaţi să-şi amintească ceea ce ştiu în legătură cu tema ce urmează să fie abordată;
2. Etapa de realizare a sensului(întelegerea): este etapa în care tinerii integrează ideile din textul dat în propriile scheme de gândire pentru a le da sens;
3. Etapa reflecţiei (fixarea): este etapa în care se analizează critic ceea ce au învăţat, primesc feed-back din partea colegilor şi a mentorului, rezolvă sarcini de lucru.

Tinerii au fost antrenați în exercițiu de simulare a creării știrilor și au purtat discuții pe marginea subiectului!

Photos from Centrul Raional de Tineret Hîncești's post 28/09/2023

Săptămâna aceasta tinerii de la Centrul Raional de Tineret Hîncești au vorbit despre principiile de lucru în echipă

După mai multe discuții și dezbateri în grup, tinerii au decis că cele mai relevante principii de lucru care îi vor ajuta să își desfășoare activitățile în comun sunt:

✔️Creearea unui scop și a viziunii comune

✔️ Permiterea și respectarea individualității

✔️ Punerea accentului pe asumarea responsabilității

✔️ Stimularea comunicării deschise și eficiente între membrii echipei

✔️ Transparență = Claritate

✔️ Rezolvarea problemelor imediat ce apar

✔️ Încurajarea creativității și brainstorming-ul

✔️ Acceptarea că nimeni (și nimic) nu-i perfect

✔️ Recunoașterea meritelor

O echipă cu un scop comun, în cadrul căreia sunt relații bazate pe încredere poate realiza mai mult decât persoanele care alcătuiesc echipa, individual. Pentru că “Nimeni nu poate fluiera o simfonie. E nevoie de o orchestră întreagă”, după cm spunea H.E. Luccock.

26/09/2023

https://www.facebook.com/100064783143900/posts/740075058161926/?mibextid=Nif5oz

📢Te invităm să devii parte a în Republica Moldova‼️

În 2023 evenimentul internaţional este la cea de a șasea ediţie de promovare a frumoaselor oportunităţi oferite de programul Erasmus plus!

Astfel, în perioada 9-14 Octombrie 2023, invităm toţi promotorii valorilor europene, a educaţiei non-formale şi a lucrului de tineret (instituții de învățământ, centre de tineret, ONG-uri, grupuri de iniţiativă şi orice alt doritor) să găzduiască în comunatea sa!

CE poţi organiza? Ai libertatea de a planifica orice eveniment, cm ar fi:
✔️seminare;
✔️cursuri de instruire;
✔️conferințe;
✔️expoziții de fotografie;
✔️vizionare de filme;
✔️emisiuni radio;
✔️videouri promoţionale;
✔️şi multe alte iniţiative frumoase.

Te invităm să înregistrezi evenimentul tău prin completarea formularului ⬇️ https://forms.gle/boGb2fvVwU6eRosZ9

Haideți să punem Republica Moldova pe harta ErasmusDays 2023!

🔹Info Centru in Moldova pentru Erasmus+Youth & European Solidarity Corps şi Oficiul Erasmus+ Moldova sprijină toate iniţiativele prin oferirea consultaţiilor şi materialelor informative despre programul Erasmus+ care să te ajute în buna desfășurare a evenimentului❕

26/09/2023

Centrul Raional de Tineret Hîncești celebrează - Ziua Limbilor Europei - o manifestare care promovează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.

În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale[3], dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.[4]

Want your business to be the top-listed Non Profit Organization in Hincesti?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești Ziua 4 din săptămâna voluntariatului - Promovarea volun...
Săptămâna voluntariatului la Centrul Raional de Tineret Hîncești Ziua 3 - Cea mai memorabilă experiență de voluntariat☺️...
Centrul Raional de Tineret Hîncești  celebrează - Ziua Limbilor Europei - o manifestare care promovează diversitatea lin...
Ziua internațională a actelor de caritate cu Centrul Raional de Tineret Hîncești Proiectul tinerei voluntare Ecaterina V...
Zilele Cooperării Europene 2023🇪🇺Poți fi premiat chiar tu 👏Tot ce trebuie să faci este să privești acest filmuleț pentru...
Cum încep săptămâna tinerii de la Centrul Raional de Tineret Hîncești ?...filmînd video pe grup contul de tiktok!
Bliț interviu la Centrul Raional de Tineret Hîncești "Cartea - inspirația mea" -  activitate din cadrul programului nați...
"Ziua Familiei"👨‍👩‍👧‍👦Felicitări dragi prieteni cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei. Aveți grijă de ea, protejați-...
Flashmob de 8 martie la Centrul Raional de Tineret Hîncești 💁Astăzi, voluntarii au mers prin oraș să ofere femeilor flor...

Website

Address


Mun. Hîncești, Str. Mihalcea Hîncu, Nr. 123
Hincesti
3400

Opening Hours

Monday 08:00 - 17:00
Tuesday 08:00 - 17:00
Wednesday 08:00 - 17:00
Thursday 08:00 - 17:00
Friday 08:00 - 17:00

Other Nonprofit Organizations in Hincesti (show all)
Hearts in Unison - Inimi la unison Hearts in Unison - Inimi la unison
Hincesti
Hincesti

Hearts in Unison is a nonprofit organization that serves and provides assistance to the most vulnerab

Public Speaking Hînceşti Public Speaking Hînceşti
Hincesti, MD3401

Unicul Club de Public Speaking din Hînceşti, unde exersăm vorbitul în public, un element esenţi

Miss Hînceşti Miss Hînceşti
Hincesti, MD3401

Concurs Raional de Frumuseţe care are scop cultural şi educaţie generală.