Solsidans Trädgård

Solsidans trädgård är en trädgård i Pörtom som odlar grönsaker i liten skala med försäljning direkt till konsumenten. Konstgödsel och kemikalier används ej.

Solsidans Trädgård är ett familjeföretag som startades 1981 av Kurt och Margareta Lagerstedt då det första växthuset byggdes. De första åren odlade vi konventionellt med torv som växtunderlag, men efter några års biodynamisk provodling på en mindre yta beslöt vi år 1989 att övergå helt till biodynamisk odling. Växthusytan förstorades efter behov och var som störst 2500 m2. Idag är växthusytan endast 160m2 och frilandsodlingen några tusen m2. Vi är tillbaka där vi startade: vi odlar grönsaker åt oss själva och säljer överskottet! Odlingen är nu så liten så det blir för dyrt att ekocertifiera men vi odlar fortsättningsvis som vi gjort de senaste 30 åren. Odlingen är säsongbetonad med försäljning maj-november.

Operating as usual

22/04/2021

Solsidans Trädgård updated their business hours.

Solsidans Trädgård updated their business hours.

13/04/2021

Det våras på Solsidan

Det våras på Solsidan

07/04/2021

Solsidans Trädgård updated their information in their About section.

Solsidans Trädgård updated their information in their About section.

Our Story

Solsidans Trädgård är ett familjeföretag som startades 1981 av Kurt och Margareta Lagerstedt då det första växthuset byggdes.
De första åren odlade vi konventionellt med torv som växtunderlag, men efter några års biodynamisk provodling på en mindre yta beslöt vi år 1989 att övergå helt till biodynamisk odling.
Som mest var växthusytan 2570m2, frilandsgrönsaker odlades på ca ½ ha.
Växthuset värmdes upp med flis till 75 %, under värmetoppar också med lätt brännolja. I företaget arbetade Margareta(Mia) , Kurt och under högsäsong 2 anställda. Försäljning till parti, återförsäljare och direkt till konsumenten.

Idag är växthusytan 650 m2, friland 2500m2. Frilandsodlingen inte ekocertifierad men odlas som vi alltid har gjort! Resten av jorden utarrenderad till ekologisk fårfarmare eftersom gården blev för liten för att få EU-stöd när reglerna ändrades.Nu jobbar endast Margareta(Mia) i företaget.

Försäljning i huvudsak direkt till konsumenten, nu finns också andra ekovaror i sortimentet som frukter, oljor, kryddor, teer, kött, bröd m.m.

Products

Tomat:
Gurka
Paprika
Sallat
Squash
Tidig potatis
m.m.
Kryddor
Plantor


På friland

Potatis
Morot
Kål (huvud, broccoli, grönkål, rödkål m.m.)
Purjo
Sallat

Dessutom ekologiskt odlat från andra odlare i trakten:

Rotfrukter
Kål
Potatis (när våra egna tar slut)
Mjölksyrade rotfrukter
Majs
Kryddor
Sallat m.m.

Under vinterhalvåret (nov-april) :

ekologiska frukter som apelsin, banan, äpple, ananas, päron, avocado m.m.

Address


Ringaneback 14
Pörtom
66270