Kulturni centar Novi Pazar

Kulturni centar Novi Pazar

Comments

📣 AKTIVNI GRAĐANI/KE – ZDRAVA ŽIVOTNA SREDINA ‼️

👉 Poštovani građani i građanke, ove godine smo planirali da 1️⃣ 9️⃣ miliona dinara utrošimo na realizaciju aktivnosti:

☑️ uređenja životnog prostora u našem gradu
☑️ jačanje ekološke svesti
☑️ edukacije stanovništva
☑️ pokretanje individualnih inicijativa

👉 Upućujem poziv svima da svoje predloge dostave u pisanoj formi ili usmeno do 2️⃣3️⃣. januara - Odeljenju za zaštitu životne sredine.

👉 Rezervišite 2️⃣3️⃣. januar i 1️⃣1️⃣ časova kada ćemo u Kulturni centar Novi Pazar razmotriti plan realizacije aktivnosti.

👉 Dođite da zajednički definišemo plan i sa reči svi zajedno krenemo na konkretna dela.

👉 Danas je posetila delegacija Općina Novi Grad Sarajevo koju je predvodio načelnik Semir Efendić.

👉 Zajednički radimo na kreiranju mogućnosti za partnerstvo u oblasti obrazovanja, kroz osnovne i srednje škole, kao i uspostavljanje saradnje našeg Kulturni centar Novi Pazar sa ustanovama kulture u 🇧🇦.

👉 Povezujemo ljude iz biznisa, trgovine i sporta.

je naš bratski grad.

📷Regionalna turistička organizacija Sandžaka je otvorila izložbu fotografija "Wonders of the Hoo trails" u u holu Kultrunog centra u Novom Pazaru . 🦉🌿🦌
🏞Na izložbi je izloženo 3️⃣0️⃣ fotografija divljeg biljnog i životinjskog svijeta prekogranične regije Crne Gore i Srbije, a sama postavka fotografija je otvorena za posjetioce narednih nekoliko dana. 🙂
📍Izložba fotografija je dio projekta iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, koji sprovodi Centar za zaštitu i izučavanje ptica, Nvo Sjeverna Zemlja Berane, Regionalna turistička organizacija Sandžaka i Udruženje građana Jadovnik.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore
Nvo Sjeverna Zemlja Berane
Udruženje građana "Jadovnik"
Kulturni centar Novi Pazar

Idemo dalje! Premijera dokumentarnog filma "To je Toma" o Tomi Zdravkoviću u Novom Pazaru. Sreda 23. novembar od 19h Kulturni centar Novi Pazar. Ulaz slobodan. Istina je u dokumentarcima! Vidimo se.
📣📣📣POSLEDNJE PROBE PRED SPEKTAKULARNI KONCERT SEVDAHA U NOVOM PAZARU📣📣📣

Kulturni centar Novi Pazar i Belgrade Soul Sextet vas pozivaju na nesvakidašnji koncert sevdaha vrsnih akademskih muzičara. Koncert najlepših sevdalinki i etno muzike Balkana biće održan u petak, 11. novembra s početkom u 19h u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra. Ulaz za ovaj događaj je besplatan.
Kulturni centar Novi Pazar vas poziva na nesvakidašnji koncert vrsnih akademskih muzičara okupljenih oko sevdaha, "Belgrade Soul Sextet". Koncert najlepših sevdalinki i etno muzike Balkana biće održan u petak, 11. novembra s početkom u 19h u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra. Ulaz za ovaj događaj je besplatan.
Sto Plus i Kulturni centar Novi Pazar vam daruju još 10 ulaznica za kabare "Čeznem da vam kažem". Najbržih petoro pratilaca naše stranice koji u komentarima odgovore kako se zove setra jedne od glumica u kabareu Dragane Mićalović, dobiće po dve ulaznice. 👇
Radio Sto Plus i Kulturni centar Novi Pazar danas vam poklanjaju 5x2 ulaznice za Poetsko muzički kabare "Čeznem da vam kažem" koji će biti prikazan u petak 21. oktobra... Potrebno je da navedete ime jednog glumca koji se pojavljuje u kabareu, budete brzi jer petoro najbržih danas osvaja po dve ulaznice! Srećno i čekamo vas!
Filmski Karavan Slobodne zone Junior ovih dana je u punoj brzini!
🚌🚌🚌🚌
Kratkometražne angažovane filmove iz edicije Naše razlike = naša snaga, u narednom periodu imaće priliku da besplatno pogleda publika u:
📍𝐒𝐮𝐛𝐨𝐭𝐢𝐜𝐢 (Bioskop Eurocinema) – 13. oktobar
📍𝐕𝐫𝐛𝐚𝐬𝐮 (Kulturni centar Vrbas) – 13, 14. i 15. oktobar
📍𝐍𝐨𝐯𝐨𝐦 𝐏𝐚𝐳𝐚𝐫𝐮 (Kulturni centar Novi Pazar) – 16. i 17. oktobar
📍𝐈𝐯𝐚𝐧𝐣𝐢𝐜𝐢 ( Дом Културе Ивањица) – 20. i 21. oktobar
cc: EU u Srbiji

Centar OMAHA, Kulturni centar Bihać, Kulturni centar Novi Pazar i Narodno Pozorište Tuzla vas pozivaju da 10. oktobra u 19:30h posjetite Narodno Pozorište Tuzla i pogledate premijeru predstave PEDAGOGIJA OTPORA BRANKA ĆOPIĆA - autora i redatelja Zlatka Pakovića, a u kojoj igraju Erna Begatović, Adnan Omerović, Siniša Udovičić, Elvis Jahić, Mirza Salihović.
Ukoliko ne uspijete ovo djelo pogledati premijerno, to možete učiniti 11. oktobra u 19:30h kada je predviđeno reprizno igranje.
Na Zeman Fest su došli ljudi iz celog regiona i šire. Upoznali smo mnoge zanimljive ljude koji su došli iz Bosne, Makedonije, Grčke, Turske, Holandije...
Divno je bilo kroz muziku učiti o drugim kulturama. Novi Pazar oduvek prati titula dobrog domaćina i kao i svake godine: zahvaljujemo se na profesionalnosti i ljubaznosti svim ugostiteljima, osiguranju festivala, radnicima tehnike, kao i građanima Pazara koji su bili divni gosti i domaćini.
Hiljade građana su potpuno BESPLATNO na Žitnom trgu uživali u tri večeri koncerata, a ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Grad Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar. Hvala u ime građana, organizatora i učesnika što prepoznajete prave vrednosti i podržavate kulturu!
Hvala i prijateljima festivala Dunav osiguranje i Doha Restoran
Vidimo se i sledeće godine!
🖤
Sinoć je na prepunom Žitnom trgu održan koncert Sinafi trio iz Grčke.
Kroz njihovu izvedbu čuli smo melodije Grčke, Turske, Makedonije te mnoge druge tradicionalne pjesme istoka koje ovaj trio čuva od zaborava.

Fotografije: Irfan Ličina

Kulturni centar Novi Pazar
Dzambo Agusevi Orchestra su svojom fantastičnom energijom podigli novopazarsku publiku na noge i vrhunskom svirkom otvorili ovogodišnje izdanje festivala 🙂 🙂

Photo credit: Irfan Ličina


Kulturni centar Novi Pazar Grad Novi Pazar
World Music Fest Zeman

Ovogodišnji World Music Fest Zeman održati će se od 28. do 30. jula.

Na samom početku festivala nastupat će sastav iz Makedonije Džambo Aguševi Orchestra.

Drugog dana festivala učešće će uzeti i Sinafi trio, dok će poslednjeg dana World Music Fest Zemana nastupit poznati bosanskohercegovački bend Divanhana.

Cilj festivala je promovisanje umjetničkog sadržaja koji publika nema prilike da čuje svakodnevno, da se upozna sa drugačijom kulturnom baštinom i muzičkim nasleđem drugih zemalja.

Grad Novi Pazar
World Music Fest Zeman
Kulturni centar Novi Pazar

Kulturni centar Novi Pazar
Muzicki festival "Stari Grad"
📢 Sutra počinje muzički festival Stari grad

Kulturni centar Novi Pazar
Muzicki festival "Stari Grad"
Grad Novi Pazar

KULTURNI CENTAR NOVI PAZAR


Institucionalno bavljenje kulturom u Novom Pazaru veže se za osnivanje Radničkog univerziteta, 27. aprila 1963

17/01/2023

Nagrada “Ahmed Vali” za 2022. godinu Safetu Bandžoviću
Kulturni centar Novi Pazar je ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ za ostvarenje u kulturi, umjetnosti i nauci, a dodjeljuje se umjetniku ili naučniku koji je postigao izvanredne rezultate.
Žiri u sastavu: akademik Enes Halilović, književnik, dr Enver Ujkanović, orijentalista i dr Amra Hodžić Jejna, likovna umjetnica, donio je jednoglasnu odluku da historičaru Safetu Bandžoviću dodijeli nagradu “Ahmed Vali” za cjelokupno naučno djelo, a sa posebnim povodom za knjigu "Bošnjaci i antifašizam".

Bandžović je dugogodišnjim istraživačkim radom osvijetlio mnoge društvene procese, posebno migracije, približio je historiju Balkana i žiteljima Balkana i međunarodnoj naučnoj javnosti; objektivno, utemeljeno, bez pristrasnosti, a sa izvanrednim naučnim žarom, Bandžović je dokazao da za istinskog naučnika ne postoje enigme kojima se ne može približiti upornim istraživanjem i analitičkim umom. Žiri smatra da je Bandžović trenutno jedan od vodećih historičara u Evropi čiji rad je naročito dragocjen kroz novo analiziranje antifašizma i afirmaciju potrebnog suživota i multikulturalizma u savremenom svijetu.

Safet Bandžović je rođen 25. decembra 1961. u Novom Pazaru. Studij historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je 1985. godine. Postdiplomske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu odbranivši 25. januara 1989. magistarski rad Demografska kretanja stanovništva Bosne i Hercegovine 1941-1945. Školske 1988/89. boravio je na stručnom usavršavanju na Univerzitetu “M. V. Lomonosov” u Moskvi. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu odbranio je 6. marta 2002. doktorsku tezu Iseljavanje muslimanskog slavenskog stanovništva (Bošnjaka, Goranaca, Torbeša i dr.) iz Sandžaka, Makedonije i sa Kosova u Tursku (1912. - 1970.).

Nagrada“Ahmed Vali” je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović, Sinan Gudžević i Zlatko Paković.

16/01/2023

OTVARANJE IZLOŽBE ARHITEKTONSKIH RADOVA "SOUTHBIKE PENINSULA"

U sredu, 18. januara 2023. godine, u 18h, u Foajeu Kulturnog centra, biće predstavljena izložba arhitektonskih radova naselje Southbike Peninsula, nastalo u toku tromesečnog BIM* kursa/radionice sqrtFIVE**. Autor izložbe je Amar Mulić.
Koncepcija leži u mantri walkable city = livable city (grad u kome se šeta je grad u kome se živi), gde se projektantskom metodologijom BIM-a postiže takav potez.
Kroz multimedijalnu prizmu štampane grafike, pdf priloga i 3d modela publici biće prikazani detaljni arhitektonski radovi na nivou krajnjeg izvođačkog rešenja. Ucrtanim qr kodovima na plakatima biće omogućeno izlaganje detaljnijeg elaborata istih.
U sklopu same izložbe će biti upriličena i kratka prezentacija o bim metodologijama, upotreba istih u realnom svetu i izloženim projektima u sklopu proteklog BIM kursa.

06/01/2023
Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 05/01/2023

OTVORENA IZLOŽBA UMETNIČKIH DELA 46. SAZIVA LIKOVNE KOLONIJE "SOPOĆANSKA VIĐENJA"
U petak, 30. decembra 2022. godine, u Galeriji MMC, u 19.30, otvorena je izložba umetničkih dela 46. saziva likovne kolonije "Sopoćanska viđenja". Devet učesnika su likovni umetnici iz naše zemlje, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore: Biljana Keković, Muriz Čoković, Rešad Prtinac, Muhamed Đerlek Max, Nela Hasanbegović, Danijel Premec, Željka Momirov, Marko Lađušić, Nina Ivanović. Publiku je pozdravila Ajla Dazdarević, koja je govorila o značaju ove likovne manifestacije, a izložbu je otvorila selektorka saziva, istoričarka umetnosti Sonja Milićević.
Koloniju finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Novi Pazar.
Posetoci će moći da pogledaju radove do 19. januara, a organizator će u toku 2023. godine realizovati izložbu Kolonije i u Beogradu.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 31/12/2022

Predavanje na temu: Digitalno nasilje
Predavač: Haris Imamović
Moderatorka programa: Esma Alomerović

Fenomenalni politikolog (doktorand) licencirani medijator i divan predavač koji je svojim predavanjem sve goste u kutku, pre svega, informisao i oduševio svojim izlaganjem. Možemo sa sigurnošću reći da smo imali privilegiju da prisustvujemo jednom od najboljih predavanja održanom u kutku! 👏🏼

.corner.novipazar

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 29/12/2022

RADE ŠERBEDŽIJA i Zapadni kolodvor
" ETO PJESMA ''

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 28/12/2022

27.12.2022. u Galeriji MMC Kulturnog centra Novi Pazar održana je promocija knjige,, Tragom uspinjanja'', istraživački rad o djelu i životu Muhameda Abdagića, Sjeničaka Dina Lotinca.
Stihove Abdagićeve poezije čitao je gimnazijalac Daris Mavrić a o Dinovom radu su govorili Sead Šemsović, Mehmed Pargan kao i sam autor.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 27/12/2022

U ponedeljak, 26. decembra 2022. održano je takmičenje u bjesedništvu u Galeriji MMC Kulturnog Centra Novi Pazar.
Na takmičenju su se predstavili novopazarski srednjoškolci sa besjedama Seneke, Ćamila Sijarića, ali i poznatim književnim tekstovima iz svjetske i naše književnosti.
Posebnu draž večeri dale su autorske besjede mladih govornika, a koje su potvrda da je Novi Pazar rasadnik mladalačkih talenata, dobrih govornika i kreativnog stvaralaštva. Interesovanje za takmičenje i ove godine je bile veliko i učestvovalo je osamnaest srednjoškolaca. Po mišljenju stručnog žirija, u sastavu: Senada Kalić, novinarka, Ajša Latifović, profesorica engleskog jezika i književnosti i Kristina Jevtović, glumica; prvo mjesto osvojila je Saida Dazdarević,
drugo mjesto Hanifa Ujkanović i treće mjesto Isidora Petković. Pohvalu je dobila Dalila Ganić.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 27/12/2022

Koncert dečjih pesama
„PESMOM ĆU TI REĆI SVOJE SNOVE“

U Kulturnom centru Novi Pazar sinoć je održan koncert dečjih pesama pod nazivom „Pesmom ću ti reći svoje snove“, na kojem je učestvovao hor „Iznad duge“.

Koncert je priređen povodom izdavanja prvog CD-a ovog hora, na kojem se nalazi šest autorskih kompozicija. Pokrovitelj izdavanja CD-a i organizator koncerta je Kulturni centar Novi Pazar, dok je studijsko snimanje realizovano na osnovu projektnog finansiranja iz budžeta Grada Novog Pazara.

Hor „Iznad duge” osnovan je pre 12 godina kao sekcija Kulturnog centra Novi Pazar. Nekoliko godina kasnije počinje samostalno da deluje. Vođa hora Mubera Škrijelj, profesor solo pevanja, nastavnica je muzičke kulture u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ Novi Pazar. Članovi hora su uzrasta od 7 do 14 godina. Hor je učesnik mnogih festivala u Srbiji i inostranstvu. Godine 2021, na Međunarodnom dečjem festivalu održanom u Novom Pazaru „Zlatna nota“, solistkinja ovog hora Ana Simović sa kompozicijom „Pamet luda“ osvojila je prvo mesto u kategoriji „Glas publike“.

Mubera Škrijelj i hor „Iznad duge“ dobitnici su plakete Kulturnog centra za „12 godina postojanja i uspešnog rada“.

Mubera Škrijelj, vođa hora i kompozitor većine pesama na ovom CD-u, zahvalila se Kulturnom centru kako na finansijskoj podršci, tako i na ukazanom poverenju i prepoznavanju iskrenog truda i rada.

„Glavni akteri večeri su deca našeg hora, koja su neumorno i sa puno entuzijazma, radosti i posvećenosti pripremala ove pesme. Nastavićemo da radimo, jer imamo ideje i posedujemo kreativnost. Mi – Kulturni centar, ja i ostali – moramo ostaviti trag našoj deci, biti im inspiracija i primer kako da ona nastave. Moramo razmišljati i o tome šta im ostavljamo u nasleđe“, rekla je Mubera Škrijelj obrativši se prisutnoj publici.

Koncert je, po želji članova hora, završen kompozicijom "Samo da rata ne bude".

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 27/12/2022

ODRŽANA TREĆA TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 23.12.2022. god. u 20h, u Galeriji MMC, održana je treća u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori". Tribine su posvećene boljoj komunikaciji aktera u kulturi i institucija kulture, sa ciljem da se mapiraju problemi na umetničkoj i kulturnoj sceni Novog Pazara. Tema tribine ovog petka je bila tradicionalna kultura.
Govornici su bili: Raza Nikšić (“Pazarski bazar rukotvorina”), Goran Asović (KUD “Golija”), Bojan Radovanović (KUD “Ras”), Emina Brunčević (KUD mladih Novi Pazar) i Hasna Ziljkić (Kulturni centar Novi Pazar).
Hasna Ziljkić, urednica programa tradicionalne kulture u Kulturnom centru Novi Pazar, govorila je o programima i manifestacijama ovog segmenta koji se realizuju toku godine. Istakla je važnost dobre komunikacije sa gradskim kulturno-umetničkim društvima i objasnila programsku politiku Kulturnog centra, kada je tradicionalna kultura u pitanju. Raza Nikšić, predsednica “Pazarskog bazara rukotvorina”, predstavila je rad svog udruženja. Bojan Radovanović, menadžer KUDa "Ras", govorio je o istorijatu i aktivnostima ovog društva, te istakao njihovu pozitivnu ulogu u edukaciji i društvenom životu mladih i dao niz predloga o aktivnostima koje bi se mogle organizovati u toku letnjih meseci, ali i tokom ostalog dela godine. Goran Asović, predsednik KUDa "Golija", govorio je o aktivnostima i dostignućima ovog društva, istakao dobar odnos osoblja i rukovodstva Kulturnog centra, i dao niz predloga u cilju boljeg povezivanja umetničkih društava. Emina Brunčević, predsednica KUDa mladih Novi Pazar, govorila je o značaju folklora u razvoju mladih, njihovoj saradnji i učešću u "Festivalu stvaralaštva mladih", ali i u mnogim drugim manifestacijama koje organizuje Kulturni centar i Grad Novi Pazar.
Sveukupan zaključak sa ove tribine jeste da bi u promociju tradicionalne kulture trebalo više ulagati jer se upravo kroz ovaj vid kulture vrlo često Grad predstavlja i u zemlji, ali i na međunarodnom nivou.

25/12/2022

Večeras, sa početkom u 19 sati, u Kulturnom centru očekuje nas koncert Dečjeg hora „Iznad duge“ iz Novog Pazara.

Tom prilikom biće promovisano šest autorskih kompozicija ovog hora.

Pokrovitelj i organizator događaja: Kulturni centar Novi Pazar.

24/12/2022
23/12/2022

Promocija knjige,, Tragom uspinjanja '', istraživača Dina Lotinca. Tema njegovog rada je poezija Muhameda Abdagića, istaknutog sandžačkog i uopšte bošnjačkog književnika.
Utorak /27.12.2022./ u19:30, Galerija MMC Kulturnog centra Novi Pazar.

22/12/2022
21/12/2022

CIKLUS TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 23.12.2022. god. u 20h, u Galeriji MMC, održaće se treća u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori". Tribine su posvećene boljoj komunikaciji aktera u kulturi i institucija kulture, sa ciljem da se mapiraju problemi na umetničkoj i kulturnoj sceni Novog Pazara. Tema tribine je tradicionalna kultura.
(Sa)govornici će biti: Raza Nikšić (“Pazarski bazar rukotvorina”), Goran Asović (KUD “Golija”), Bojan Radovanović (KUD “Ras”), Emina Brunčević (KUD mladih Novi Pazar) i Hasna Ziljkić (Kulturni centar Novi Pazar).
Učesnici će biti u mogućnosti da dobiju sertifikate o učešću.

20/12/2022

Poštovani,
Pozivamo vas u petak 30.12. u 19h u Američki kutak na predavanje o digitalnom nasilju koje će održati Haris Imamović master politikolog za medjunarodne poslove i licencirani medijator. Ulaz je slobodan.
.corner.novipazar

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 20/12/2022

Pozorišna predstava za decu “Gmaz i Deda Mraz” tokom tri dana (19, 20. i 21. decembar) organizovana je za učenike osnovnih škola u Novom Pazaru i okolini.
Predstava, uz puno maštovitih detalja i neizvesnosti, tera najmlađu publiku da pomno prati junake Deda Mraza, vilenjaka Doda i Gmaza Mamlaza i iščekuje šta će se dogoditi na sceni - da li će Deda Mraz uspeti da krene na put kako bi deci podelio poklone.
Pored uzbudljive priče, predstava postavlja pitanje i pokušava da za njega pronađe odgovor.

Predstavu osmislili i na sceni oživeli:
Ema Muratović, Dejan Maksimović i Dušan Maksimović

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 19/12/2022

U subotu veče, /17.12.2022./ u Kulturnom Centru Novi Pazar održana je promocija monografije KUD-a “Vrelo Ibra” Rožaje, kroz prikaz Života i djela Ibiša Kujevića.

U monografiji koja bilježi 50 godina rada, KUD Vrelo Ibra je predstavilo svoj opus djelovanja kroz scenski nastup, pjesmu, pisanu i usmenu riječ i slikarstvo- ne ostavljajući nijednu poru sandžačkog, bošnjačkog i crnogorskog etnomuzikološkog naslijedja zapostavljenom.

Taj opus ne samo da je definisao kulturnu mapu Sandžaka i Crne Gore- već je i ostavio utemeljenu historiju naše tradicije, s religijskim, narodnim i umjetničkim motivima.

O monografiji i svom bliskom poimanju Kujevića govorili su prof.dr Sait Kačapor, crnogorski pozorišni reditelj Blagota Eraković, bivša članica KUD-a Almira Suljević, kao i dugogodišnji prijatelj i saradnik Ibiša Kujevića, Tigrin Kačar.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 18/12/2022

Balkanski folklor bez granica

Koncert pod nazivom "Balkanski folklor bez granica”, na kojem su učestvovala kulturno-umjetnička društva "Vrelo Ibra“ iz Rožaja, „Ivan planina“ iz Tarčina i KUD mladih iz Novog Pazara, održan je sinoć u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra.

Organizator je KUD mladih Novi Pazar u saradnji sa Kulturnim centrom Novi Pazar.

Događaj je posvećen rahmetli Ibišu Kujeviću, etnologu i koreografu iz Rožaja, koji je dao izuzetan doprinos u očuvanju bošnjačkog folklora (muzičke tradicije, običaja i uopšte narodnog stvaralaštva).

Kulturno-umjetničko društvo “Vrelo Ibra” predstavilo se koreografijama: Bošnjačke seoske igre iz okoline Rožaja, Djevojačke pjesme i igre iz novopazarske Župe i Bošnjačke igre i pjesme iz okoline Plava i Gusinja.

Gosti iz Tarčina, KUD “Ivan Planina”, predstavili su se spletom igara muslimanskog življa iz okoline Hadžića i spletom igara pravoslavnog življa iz okoline Sarajevskog polja.

Domaćini, KUD mladih, izveli su Pjesme i igre Bosilegradskog Krajišta, Splet srpskih i bošnjačkih igara i koreografiju Igre sa Peštera. Pjevačka grupa KUD-a mladih izvela je kompoziciju “Kad pogledam sa bedema”.

Prije koncerta, u foajeu Koncertne dvorane Kulturnog centra održana je promocija monografije „Život i djelo Ibiša Kujevića“.

15/12/2022

BALKANSKI FOLKLOR BEZ GRANICA 2

Subota, 17.12.2022. 19.30 h
Koncertna dvorana Kulturnog centra

14/12/2022

Veče posvećeno našem najznačajnijem etnologu i koreografu Ibišu Kujeviću. Čovjeku koji je blago tradicionalne kulture sačuvao od zaborava i promovisao širom svijeta.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 12/12/2022

DRUGA TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 9.12.2022. god. u 20h, u Galeriji MMC, održana je druga u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori". Tema je bila književnost.
Govornici su bili: Enes Halilović (SENT), Zehnija Bulić (BUKS), Birsena Džanković Medović (ECKERMANN) i Almira Suljević (Kulturni centar Novi Pazar).
Almira Suljević, urednica književnog programa u Kulturnom centru Novi Pazar, govorila o politici rada, godišnjem programu i manifestacijama institucije. Zehnija Bulić, književnik i predsednik Bošnjačkog udruženja književnika Sandžaka (BUKS), govorio je o udruženju i njegovim delatnostima, književnim nagradama i načinima na koji mladi književnici mogu da pristupe asocijacijama. Enes Halilović, književnik i urednik edicije SENT, osvrnuo se na značaj i stanje kulture danas, ali postavio šire okvire i govorio o opštoj kulturno-političkoj sceni. Birsena Džanković Medović, književnica i urednica ECKERMANN-a, predstavila je način funkcionisanja i uvodjenje novih digitalnih tehnologija u rad ovog web časopisa za književnost (e-biblioteka i Eckermann televizija).
Diskusija je nastavljena uz učešće prisutnih književnika mlađe i srednje generacije koji su izneli svoje stavove, zapažanja i sugestije. Diskutovalo se o kulturnim sadržajima uopšte sa posebnim osvrtom na književni program, ulozi nastavnika književnosti kao "sponi" između institucija kulture i talentovanih mladih ljudi, o načinu na koji se predstavljaju književna dela i publici. Ova tribina veoma je značajna za dijagnostikovanje problema sa kojima se književnici suočavaju, ali i za pravilno pozicioniranje udruženja, institucija i grada u njihovom profesionalnom napredovanju. Zaključci sa tribine značajni su u poboljšanju rada institucija kulture u cilju uspostavljanja bolje komunikacije sa akterima u kulturi.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 09/12/2022

Organizacija i realizacija Festivala stvaralaštva mladih u 2023. godini, tema je sastanaka koji su održani juče i danas u Kulturnom centru Novi Pazar, na kojem su prisustvovali predstavnici naše institucije i predstavnici osnovnih i srednjih škola.

Na dnevnom redu bilo je pet tačaka, od kojih su, za sada, najrelevantnije: početak festivala, a odlučeno je da to bude 6. marta 2023. godine, i propozicije festivala, koje su ostale nepromijenjene kada je takmičarski dio u pitanju. Kod revijalnog dijela postoje prijedlozi za dopunu, o čemu će se razgovarati na budućim sastancima sa radno-kreativnim timom FSM i koordinatorima škola.

Predsjednik Upravnog odbora FSM je Dženan Palamar, direktor Kulturnog centra, dok će glavni koordinator, kao i prethodnih godina, biti Hasna Ziljkić. Koordinatori škola biće određeni u narednih sedam dana.

Sastancima su prisustvovali:
Dženan Palamar ‒ Kulturni centar Novi Pazar
Hasna Ziljkić ‒ Kulturni centar Novi Pazar

- Besim Adilović ‒ OŠ „Halifa bin Zaid El Nahjan“ Dojeviće/Novi Pazar
- Zoran Mutavdžić ‒ OŠ „Meša Selimović“ Novi Pazar
- Nazim Suljić ‒ OŠ „Jošanica“ Lukare/Novi Pazar
- Alma Kačapor ‒ OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ Novi Pazar
- Jelena Vulović ‒ OŠ „Bratstvo“ Novi Pazar
- Danijela Vukomanović ‒ OŠ „Rastko Nemanjić“ Deževa/Novi Pazar
- Amela Kijevčanin-Prelić ‒ OŠ „Đura Jakšić“ Trnava/Novi Pazar
- Mersad Rastoder ‒ OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Novi Pazar
- Lejla Paljevac ‒ OŠ „Mur“ Mur/Novi Pazar
- Denis Muratović ‒ OŠ „Ćamil Sijarić“ Novi Pazar
- Zuhra Koničanin ‒ OŠ „Avdo Međedović“ Novi Pazar
- Ajla Trtovac ‒ OŠ „Vuk Karadžić“ Novi Pazar

- Šerifa Preljević ‒ Medicinska škola „Dva heroja“ Novi Pazar
- Dženana Raždaginac ‒ Gimnazija Novi Pazar
- Meho Camović ‒ Škola za dizajn Novi Pazar
- Ajlina Đulović -- Ekonomsko-trgovinska škola Novi Pazar
- Suzana i Vanja Marinković ‒ Tehnička škola Novi Pazar
- Salih Rasovac ‒ Ugostiteljsko-turistička škola Novi Pazar
- Haris Holić ‒ Medresa „Sinan-beg“ Novi Pazar

08/12/2022

Prednovogodišnji koncert Radeta Šerbedžije u Novom Pazaru

Legendarni glumac, pesnik, reditelj i muzičar Rade Šerbedžija će, zajedno sa svojim bendom Zapadni kolodvor, 29. decembra od 20.00h održati prednovogodišnji koncert u Novom Pazaru. Pored Beograda i Novog Sada, Novi Pazar je treći grad u kojem će Šerbedžija održati koncert.

Publici će predstaviti pesme sa novog albuma, ali i neprolazne pesme: ’’Ne daj se Ines’’, ’’Barbara’’, ’’Imam pjesmu za tebe’’, ’’Meni se dušo od tebe ne rastaje’’, i mnoge druge iz svoje bogate muzičke karijere.

Album ’’Ne okreći se, sine’’ sa 11 numera predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene. Na njemu su svirali članovi prateće grupe Zapadni kolodvor, a među autorima su i Husein Hus Hasanefendić (Parni valjak), koji je napisao ’’Eto pjesma’’, Damir Urban autor teksta za pesmu ’’Govorila je tako tiho, tiho, tiho’’, čuveni virtuoz Miroslav Tadić svira na Arsenovoj pesmi ’’New York’’, Ante Gelo u pesmi ’’Ostala si uvijek ista’’, autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola.
Na albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi ’’Od kako te ne volim’’, i ’’Na nešto me sjeća taj grad’’ koju je Rade Šerbedžija otpevao sa autorom pesme Darkom Rundekom.

Uaznice za koncert pod nazivom ’’Eto pjesma’’, po nazivu prvog singla sa novog albuma, možete kupiti na biletarnici Kulturnog centra od 09. decembra u periodu od 13.00h do 20.00h.
Cena ulaznice je 1000 din

07/12/2022

CIKLUS TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 9.12.2022. god. u 20h, u Galeriji MMC, održaće se druga u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori". Tribine su posvećene boljoj komunikaciji umetnika, aktera u kulturi i institucija kulture, sa ciljem da se mapiraju problemi na umetničkoj i kulturnoj sceni Novog Pazara. Tema tribine je književnost.
(Sa)govornici će biti: Enes Halilović (SENT), Zehnija Bulić (BUKS), Birsena Džanković Medović (Eckermann) i Almira Suljević (Kulturni centar Novi Pazar).
Učesnici će biti u mogućnosti da dobiju sertifikate o učešću.

05/12/2022
Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 02/12/2022

Prva zbirka poezije, pod naslovom ,, Mera stvari'' Amara Ličine promovisana je sinoć u Galeriji MMC-a.

Photos from Kulturni centar Novi Pazar's post 28/11/2022

ODRŽANA TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 25.11.2022. godine, od 20 do 22.30h, u Galeriji MMC, održana je prva u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori". Tribine su posvećene boljoj komunikaciji aktera u kulturi i institucija kulture, sa ciljem da se mapiraju problemi na umetničkoj sceni Novog Pazara. Tribina je namenjena likovnim umetnicima
Govornici su bili: Amra Hodžić Jejna, urednica programa Galerije MMC, Ervin Ćatović, predsednik SULUa, Hajrudin Dazdarević, predsednik NULUSa i Irfan Ličina, predsednik FKKNP.
Amra Hodžić Jejna je posle uvodne reči, govorila o funkciji, identitetu, politici rada, programskoj orijentaciji i godišnjoj produkciji galerije, podvlačeći značaj transparentnosti, dobre komunikacije i informisanosti za uspešnost rada kulturnih institucija. Ervin Ćatović je izneo programske zadatke SULUa, istakavši važnost umetničke i likovne zrelosti kao uslova za samostalno izlaganje i članstvo u udruženju. Hajrudin Dazdarević je govorio dihotomnosti NULUSa i izazovima sa kojima se sreće ovakav tip likovnog udruženja. Irfan Ličina se osvrnuo na način prijema članova u FKKNP, rad udruženja i njegov značaj.
Diskusija je nastavljena uz učešće ostalih prisutnih umetnika koji su izneli svoje stavove, zapažanja i sugestije. Ova tribina, kao prva u nizu, veoma je značajna za dijagnostikovanje problema sa kojima se likovni umetnici suočavaju, i ulozi udruženja, institucija i grada u njihovom profesionalnom napredovanju. Zaključci sa tribine značajni su u poboljšanju rada institucija i udruženja, ali i boljem razumevanju funkcionisanja istih od strane likovnih umetnika.

28/11/2022

U četvrtak veče /2.12.2022./ u 19h u Galeriji MMC-a održat će se promocija zbirke poezije,, Mera stvari'', našeg sugrađanina Amara Ličine.

25/11/2022

CIKLUS TRIBINA "KULTURNI RAZGOVORI"
U petak, 25.11.2022. god. u 20h, u Galeriji MMC, održaće se prva u ciklusu tribina pod nazivom "Kulturni razgovori" koju organizuje Kultruni centar Novi Pazar. Tribine su posvećene uspostavljanju bolje komunikacije umetnika, aktera u kulturi i institucija kulture, sa ciljem da se mapiraju problemi na umetničkoj i kulturnoj sceni Novog Pazara.
(Sa)govornici će biti: Ervin Ćatović (SULU), Hajrudin Dazdarević (NULUS), Irfan Ličina (FKKNP) i Amra Hodžić Jejna (Galerija MMC).

Videos (show all)

"Čeznem da vam kažem"
Koncert grčkog sastava Sinafi trio pred punim Žitnim trgom počeo čestitkom umetnica nasim fudbalerima Fk Novi Pazar - Zv...
Koncert Dzambo Aguševi
World Music Fest ZemanLive
Proba u toku....
Veliki bajramski koncert
U završnoj fazi pripreme je novi prostor namenjen muzičkoj produkciji.Aktivnosti zvanično započinju projektima "Moj prvi...
Večeras od 19:30h veliki Bajramski koncert, učestvuju; 👇👇Rizo Hamidović , Ringo, Ajsena Bogućanin Hasanović.Ulaznice će ...
VELIKI BAJRAMSKI KONCERTRizo HamidovićRingo Ajsena Bogućanin HasanovićKoncertna dvorana, 3. maj u 19:30h
Veliki bajramski koncert, utorak 3.maj, koncertna dvorana Kulturnog centra Novi Pazar 19:30hZbog velikog interesovanja k...
"Hocu muža" u bioskopu Kulturnog centra 22.april u 21:30h
Kraj jula je i ove godine rezervisan za  "World Music Fest Zeman, setimo se kako je to bilo prošle godine

Telephone

Address


Stevana Nemanje 2
Novi Pazar
36300
Other Novi Pazar government services (show all)
American Corner Novi Pazar American Corner Novi Pazar
Stevana Nemanje 2
Novi Pazar, 36300

American Corner Novi Pazar is a regional American Cultural Center

Srednja skola Novi Pazar Srednja skola Novi Pazar
Bajevica Bb
Novi Pazar, 36300

Srednja skola Novi Pazar

T.C. Yeni Pazar Başkonsolosluğu T.C. Yeni Pazar Başkonsolosluğu
Novi Pazar, 36300

T.C. Yeni Pazar Başkonsolosluğu Resmi Facebook Sayfası / Zvanična Fb. stranica G.Konzulata Türkiye

Vrtic Nur Vrtic Nur
Kej Skopskih Zrtava 16
Novi Pazar, 36300

CELODNEVNI BORAVAK CUVANJE DECE NA SATE RODJENDAONICA KREATIVNA RADIONICA IGRAONICA Uzrast dece od 10 meseci do 6 god. Radno vreme vrtica 06:30 h do 20 h

Tehnička škola Novi Pazar Tehnička škola Novi Pazar
Vuka Karadžića Bb
Novi Pazar, 36300

Tehnička škola u Novom Pazaru obrazuje učenike za područja rada: mašinstvo i obrada metala , e

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru
Žitni Trg Br. 16
Novi Pazar, 36300

Više javno tužilaštvo Novi Pazar

Trenerkenp Trenerkenp
Novi Pazar, 36300

Robna kuca Senko Komerc Robna kuca Senko Komerc
Mur Bb
Novi Pazar, 36300

Prodaja odeće i obuće

Picerija Rivijera Picerija Rivijera
Generala Zivkovica
Novi Pazar, 36300

Picerija Rivijera, Picerija-restoran Lokacija:Novi Pazar,Srbija,Ul:Generala Zivkovica 65 Tel:020/382-011 Opis Firme:Picerija Rivijera

Doinovice Doinovice
36300
Novi Pazar, 36308

Selo doinovice nalazi se na obroncima planine Golije. Na nadmorskoj visini oko 900 metara. veoma je

Regionalno pozoriste Novi Pazar Regionalno pozoriste Novi Pazar
Stevana Nemanje 2
Novi Pazar, 36300

Regionalno pozorište Novi Pazar

Regionalna turistička organizacija Sandžaka Regionalna turistička organizacija Sandžaka
AVNOJ-a Bb
Novi Pazar, 36300

Regionalna turistička organizacija Sandžaka | Novi Pazar | Sjenica | Tutin | Priboj | Prijepolje |