De Sint-Sofiakathedraal in Kiev (Oekraïens: Собор Святої Софії, Sobor Sviatoyi Sofiyi of Софійський собор, Sofiys’kyi sobor; Russisch: Собор Святой Софии, Sobor Svyatoi Sofii of Софийский собор, Sofiyskiy sobor) is een van de meest bekende Oekraïense monumenten op de Werelderfgoedlijst.De naam van de kerk komt van de Hagia Sophia in Constantinopel.
Zij werd opgetrokken in de 11e eeuw en was de begraafplaats van de heersers van het Kievse Rijk.Na de plundering door de Mongolen in 1240 bleef de kerk in verval tot zij in 1633 werd ingenomen door de metropoliet van Kiev.Onder het antireligieuze beleid (bolsjewisme) van de Sovjet-Unie wilde men de kathedraal laten afbreken, maar na protest van historici werd zij geconfisqueerd en omgevormd in een museum voor architectuur en geschiedenis.Sinds de jaren 80 wilde de overheid de kerk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar verschillende fracties bewisten elkaar het gebouw, en ook de katholieke gemeenschap is vragende partij. Daardoor blijft het een museum, dat soms ter beschikking gesteld wordt voor religieuze plechtigheden.
Армія Спасіння була заснована в 1865 році у Великобританії. На сьогодні її відділення та різноманітні центри є у 127 країнах світу.
Паломнические поездки Святые места
При храме действует Община Святителя Николая Чудотворца, Воскресная школа и юношеский отряд "Дружина". Храм открыт ежедневно, с 8:00 до 17:00.
Помісна Церква Християн Віри Євангельської
Офіційна сторінка, присвячена діяльності владик Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви
Сторінка, присвячена історії та сьогоденню прокатедрального римо-католицького собору Святого Олександра (м. Київ)
Храм Украинской Православной Церкви в честь святителя Феодосия Черниговского
Христос — это твердое основание человеческой жизни. Якорь символизирует радость от возвращения домой после долгого странствия.